29-30 квітня 2017 року у Льотній академії НАУ була організована локація найбільшого Всесвітнього наукового хакатону NASA SpaceAppsChallenge 2017.  

Цей конкурс щорічно проводить для учасників всіх країн світу Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору США (NASA). І вже вдруге академія долучається до його організації. Приємно, що географія хакатону розширюється. Якщо минулого року в Україні було лише дві локації у Кропивницькому та у Києві, то цього року на захід запрошують Кропивницький, Київ, Одеса та Дніпро. Організатором заходу у Кропивницькому є Кластер «ІТ-Альянс 4.0» під головуванням Сергія Неділько та Бізнес-школа Льотної академії НАУ. 

Особливістю хакатону NASA SpaceAppsChallenge 2017 є те, що тему та завдання цьогорічного конкурсу учасники дізналися завчасно та почали працювати над своїми ідеями заздалегідь. В цьому році NASA вирішили приділити основну увагу використанню аерокосмічних технологій для вирішення земних проблем.

До розгляду журі було подано 14 проектів від 13 команд з Кропивницького, Харкова, Малої Виски та Новоукраїнки. Представлені проекти виявилися дуже різноплановими: різна тематика, різний рівень складності, різний вік учасників, проте всіх об’єднувала спільна мета – долучитися до світової спільноти та заявити про себе на світовому рівні.

Головними спонсорами конкурсу  стали компанія«Earthobservingsystem», голова наглядової ради компанії "Велта" Андрій Ніколаєнко, директор Агрофірми "Хлібодар" Руслан Згривець. Також  до організації конкурсу та нагородження учасників долучилися компанії «Ласка», «Воля», «Onix»,«Шторм» та школа програмування «Ш++».

Підтримати учасників хакатону завітали заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Андрій Коломійцев, міський голова Малої Виски ЮрійГульдас, голова наглядової ради «Гідросила ГРУПП» Павло Штутман, голова спілки малого та середнього бізнесу Кіровоградщини Олександр Барно. Також надихнути учасників на перемогу завітав призерхакатонуNASASpaceAppsChallenge-2016 Вадим Пасько, який разом з Андрієм Блакитним та Євгеном Щербиною увійшли у ТОП-5 світу у номінації «Найкраще використання даних».

Найцікавіше розпочалося 30 квітня, коли учасники презентували свої проекти членам журі та глядачам. Настав час для роботи журі, до якого увійшли завідувач кафедри інформаційних технологій Льотної академії НАУ Віталий Неділько, завідувач кафедри автоматизації виробничих процесів ЦНТУ Сергій Осадчій, завідувач кафедри програмування та захисту інформації ЦНТУ Олексій Смірнов, помічник ректора КДПУ ім. Володимира Винниченка з питань інформатизації Василь Болілий, директор інтернет провайдера «Воля» Павло Олійник, представник Школи програмування «Ш++» Анатолій Книшук, комерційний директор ТОВ «ІСП Шторм» Денис Ященко, виконавчий директор компанії «Onix» Дмитро Дурач, призерNASASpaceAppsChallenge-2016 Вадим Пасько.

Зберігаючи інтригу до останнього, члени журі, представники компаній «Onix», «Воля», міський голова Малої Виски та Кластер «ІТ-Альянс 4.0» вручили призи за власними номінаціями, зрештою дійшла черга до номінації «глядацька симпатія». І в ній переможцем стала команда «Inupaq» з Кропивницького.

Другим призером обрано команду «STEM альянс 4.0» з Кропивницького, а переможцями стали гості з Харкова – команда «SpaceTeam».

Олена Ковальова

Фото Христина Кожа