Авіація – особлива сфера людської діяльності, яка споконвіку манить до себе самих сильних і романтичних, розбурхує розум і уяву більшості людей. Мало хто залишається байдужим до можливості спостерігати зблизька за літаком, і дуже багато хто прагне покататися на повітряному транспорті при зручному випадку. Жителям Малої Виски та гостям цього славного міста Кіровоградської області пощастило. Так як саме тут розташований і вже десятки років функціонує польовий аеродром Кіровоградської льотної академії НАУ, то систематичне контактування зі світом авіації маловисчанам забезпечено. Регулярні авіаційні свята теж колись були доброю традицією Малої Виски. Льотний сезон 2016 року приніс позитивні зміни в льотну програму ВНЗ (льотний парк КЛА НАУ поповнився кількома новими літаками), а отже, настала пора відроджувати «добре забуте старе».

16 липня 2016 року на польовому аеродромі КЛА НАУ при повному сприянні і підтримці Маловисківського міської ради та особисто мера Малої Виски Юрія Гульдаса відбувся авіаційний фестиваль. В нових реаліях України він став першою пробою пера проведення заходів такого роду, але відбувся всупереч усім складнощам.

Зібравшись в призначений час на аеродромі численні гості та представники ЗМІ поринули у підготовлений для них оргкомітетом світ авіації: льотна програма літаків малої авіації (включаючи сільськогосподарські примірники) та виступи парашутистів, демонстрація можливостей безпілотних літальних апаратів та авіаційних рятувальників, польоти радіокерованих моделей і можливість кожному бажаючому політати на електронних тренажерах сучасних повітряних судів (а за гроші і на справжніх літаках), оглянути експозицію літаків і сфотографуватися з ними і багато іншого.

Почесними гостями свята стали Герой України, льотчик-випробувач, який вперше підняв у небо легендарну «Мрію» Олександр Галуненко, військовий аташе Посольства Норвегії в Україні Ханс Петер Мідтун з дружиною, народний депутат України Олександр Горбунов, голова Кіровоградської обласної ради Олександр Черноіваненко, інші офіційні особи.

Знаковим моментом фестивалю стало урочисте підписання Меморандуму про співпрацю на благо української авіації, ініційоване начальником Кіровоградської льотної академії НАУ. Підписанти – керівники авіапідприємств та експлуатанти повітряної техніки, які взяли участь у авіа фестивалі, представники місцевих органів влади, окремі особи й організації, зацікавлені в розвитку і популяризації авіації – домовилися про об'єднання можливостей і досвіду для реалізації комплексу заходів для досягнення поставлених цілей.

Важливо, що перед стартом фестивалю льотчики та ініціативна група на чолі з мером Малої Виски Ю.Гульдасом урочисто відкрили встановлений на одній з міських вулиць (поряд з військкоматом) пам'ятний знак, присвячений уродженцю Малої Виски Герою Радянського Союзу, льотчику-випробувачу Івану Сухомлину. На цій важливій для національно-патріотичного виховання події була присутня племінниця видатного маловисчанина – Людмила Чабанюк, інші гості. Цікаво і те, що у своєму виступі біля пам'ятного знака, наш сучасник – Герой України, заслужений льотчик-випробувач СРСР Олександр Галуненко поділився з присутніми спогадами про особисту зустріч зі своїм старшим колегою і наставником Іваном Сухомлиним, дав високу оцінку його льотно-випробувальним майстерності і досягненням.

Само по собі свято в Малій Висці стало тим майданчиком для спілкування авіаційних однодумців, обміну досвідом та ідеями, формування нових партнерських зв'язків тощо, який давно затребуван авіаційним співтовариством і повинен був з'явитися в Україні, у що б то не стало. При цьому в учасників вийшло «і людей подивитися, і себе показати». Особливий загальний захват, звичайно, викликав вищий пілотаж у виконанні багаторазових чемпіонів різного рівня Дмитра Давидкіна (пілот-інструктор КЛА НАУ) та Валерія Наливайко (член правління Федерації літакового спорту України, президент Федерації літакового спорту Одеської області, член збірної команди України з літакового спорту, майстер спорту України з літакового спорту). Результати фестивалю цілком виправдали очікування її організаторів і, як мені здається, його численних відвідувачів.

Ще одним цікавим рішенням оргкомітету стало оголошення цього фестивалю щорічним. Так що, завершивши цей, провівши розбір польотів і роботу над помилками, ми відразу ж починаємо підготовку наступного. А те, що у нас вийшло, можна оцінити за фотозвітами і матеріалами ЗМІ.

До нових зустрічей!

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ