27 серпня у програмі «РадіоДень» розповідали про авіаційний Кропивницький. Виїзна студія Суспільного працювала в Музеї авіації Льотної академії Національного авіаційного університету. Ведучий проєкту — Василь Левицький.

До Дня авіації України, який відзначатимуть в останню суботу серпня, говорили про значення галузі для Кіровоградщини, зачинателів авіаційних традицій краю та цікавились, як навчаються та які знання отримують майбутні авіатори.

 «Для Кропивницького Льотна академія — знаковий навчальний заклад. Ще з часів Радянського Союзу він був єдиним, де готували пілотів цивільної авіації. А виїзна студія — це особлива форма програм, що дає змогу побачити те, чим можна вразити, доповнити свої знання, отримати ефект особистої присутності. Про те, що Кропивницький, або сто років тому Єлисаветград, був серед зачинателів традиції авіації, ми могли розказати з використанням експозиції музею в Академії. Думаємо, це допоможе популяризувати історію міста, історію навчального закладу, історію краю», — розповідає редакторка Українського радіо Кропивницький Леся Журавська. 

Гостями виїзної студії у Льотній академії Національного авіаційного університету стали: кандидатка історичних наук, доцентка кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук Льотної академії Національного авіаційного університету, керівниця музейного комплексу історичного краєзнавства Ірина Романько та кандидат технічних наук, заступник начальника академії з навчальної науково-методичної та виховної роботи Льотної академії Національного авіаційного університету Михайло Сорока.

Ірина Романько зазначила, що перший політ над Єлисаветградом відбувся в 1910 році, а перший офіційно зафіксований у світі, пілотований політ братів Райт на моторному аероплані, — у 1903 році. Також вона показала цікавинки музею авіації та розповіла про видатних авіаторів краю.

В експозиції музею за 50 років існування зібрано моделі літаків, світлини, сувеніри з різних країн, нагороди та подарунки. Також усі відвідувачі можуть відчути себе пілотами у кабіні літака Ан-24.

За словами Михайла Сороки, пілотів цивільної авіації з таким ґрунтовним і потужним підходом готують тільки у Кропивницькому.

«Наша Академія унікальна тим, що відрізняється від закладу вищої освіти класичного типу. Адже в нас представлено не тільки навчально-наукова частина, а й авіаційне виробництво. Тобто, як ми кажемо тут між собою: перша прохідна і друга прохідна. За другою — це аеродром, служби, авіаційно-технічна база, льотний загін та інші складові, які дозволяють працювати аеродрому, виконувати навчальні польоти і розвивати саме пілотів цивільної авіації», — розповідає кандидат технічних наук, заступник начальника академії з навчальної науково-методичної та виховної роботи Льотної академії Національного авіаційного університету Михайло Сорока.

Детальніше про авіаторів і авіацію Кіровоградської області — в ефірі Суспільного Кропивницький або на сайті UA: КРОПИВНИЦЬКИЙ.

Джерело: Суспільне Кропивницький