29 листопада засідання Клубу розпочалось музичним виконанням Державного Гімну України та Державного Гімну Королівства Норвегія.

У роботі «Клубу українсько-норвезького партнерства» взяли участь 90 осіб:
в.о. директора Льотної академії, доктор технічних наук, професор, президент Клубу українсько-норвезького партнерства СЕРГІЙ НЕДІЛЬКО;
Президент Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Фонд Соціальної Адаптації» ВОЛОДИМИР РУБЦОВ;
заступник директора Льотної академії з навчальної, науково-методичної та виховної роботи, кандидат технічних наук, доцент МИХАЙЛО СОРОКА;
помічниця директора академії зі зв’язків з громадськістю ТЕТЯНА МАРТИНЕНКО;
доцентка кафедри професійної та авіаційної мовної підготовки, кандидатка педагогічних наук, членкиня діючого при кафедрі «Європейського англомовного клубу» СВІТЛАНА МУРАВСЬКА;
науково-педагогічні працівники кафедри аварійно-рятувальної, професійно-прикладної фізичної підготовки та туризму: кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри Яна Мандрик; кандидат технічних наук, доцент кафедри Вадим Стратонов; старший викладач кафедри Олександр Овчаренко; старший викладач кафедри Олександр Олефіренко; завідувач лабораторії кафедри Сергій Давидов;
начальник відділу з організаційно-стройової, виховної та психологічної роботи Льотної академії, голова первинної профспілкової організації академії ІГОР МИХАЙЛІЧЕНКО;
випускники проєкту «Україна-Норвегія» 2018 року: ОЛЕНА СТЕПАНОК, Голова Громадської організації «Єдина родина Кропивниччини»;
ВІКТОР КОЛІНЬКО, учасник бойових дій, староста села Сазонівка Великосеверинівської територіальної громади;
випускник проєкту «Норвегія-Україна. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему» 2020 року ОЛЕКСАНДР РИБАЛЬЧЕНКО, учасник бойових дій, здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти Льотної академії;
представники курсантського та студентського самоврядування Льотної академії: КИРИЛО КОВАЧ, голова курсантсько-студентського самоврядування та ВЛАДИСЛАВ МАЛИШКО, заступник голови курсантсько-студентського самоврядування з навчально-наукової роботи;
здобувачі освіти факультету льотної експлуатації та факультету авіаційного менеджменту бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти.

У зверненні до учасників зібрання в.о. директора ЛА, доктор технічних наук, професор, президент Клубу українсько-норвезького партнерства СЕРГІЙ НЕДІЛЬКО наголосив на необхідності відновлення проєктів, які впроваджувала Льотна академія упродовж останнього десятиліття. Серед важливих напрямків діяльності ЛА НАУ – проєкт «Норвегія-Україна».

Це – один із наймасштабніших проєктів, що діє в Україні з 2003 року. Він реалізується за фінансової підтримки Уряду Королівства Норвегія та Міжнародного фонду соціальної адаптації, а також бюджетної програми Міністерства у справах ветеранів України.

Президент Міжнародного Фонду Соціальної Адаптації ВОЛОДИМИР РУБЦОВ розповів про історію та перспективи двостороннього співробітництва між Україною та Норвегією, діяльність Міжнародного фонду соціальної адаптації в умовах стримування Україною повномасштабної російської агресії.

Випускники Проєкту «Норвегія-Україна» Олена Степанок, Віктор Колінько та Олександр Рибальченко висловили вдячність за набуті знання, надану можливість вчитися, перенавчатися, пізнавати нове, за важливий внесок у наближення нашої Перемоги. Лунали слова подяки Міжнародному Фонду Соціальної Адаптації, норвезьким партнерам, Уряду Королівства Норвегії, а також Льотній академії, яка впродовж кількох років реалізовувала цей проєкт у Кіровоградській області. Викладачка проєкту «Україна-Норвегія» Яна Мандрик поділилася з учасниками засідання Клубу своїми враженнями про участь у семінарі-стажуванні з пошуку та рятування, який проходив у місті Будо (Норвегія).

Під час засідання були заслухані доповіді здобувачів вищої освіти факультету льотної експлуатації та факультету авіаційного менеджменту:
Єлизавета Шашкова (631 гр., ОПП «Аеронавігаційне забезпечення та планування польотів») презентувала своє дослідження «Виробництво та використання БПЛА в Норвегії. Допомога Україні».
Богдан Добрінов, Руслан Бекіров, Микита Дятлов (132 гр. ОПП «Льотна експлуатація повітряних суден») виступили з повідомленнями «Роль авіації в роботі Пошуково-рятувальної служби Норвегії».
Михайло Колпак (студент 401 гр, ОПП «Менеджмент міжнародних авіаційних перевезень») розповів про Норвегію в цифрах та цікавих фактах.
Юлія Жеруха (131 гр., ОПП «Льотна експлуатація повітряних суден») провела віртуальну екскурсію експозицією Норвезького національного музею авіації.

Виступи здобувачів освіти супроводжувались відеофільмами відповідної тематики.

«Ближче до Норвегії, разом з Норвегією» – під таким гаслом працює команда учасників «Клубу українсько-норвезького партнерства», об’єднаних спільною метою: вивчення історії, культури, традицій Королівства Норвегія; проведення інформаційної кампанії серед широких кіл громадськості щодо популяризації та втілення в Україні досвіду Норвегії у сфері інновацій, освіти та екологічної діяльності.

Норвегія з 2014 року була рішучим прихильником суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно визнаних кордонів.

З початку російської агресії Норвегія підтримує Україну у військовій, гуманітарній та цивільній сферах. Норвезька рада у справах біженців (NRC) надає допомогу для переселенців і людей, які проживають у районах, постраждалих внаслідок бойових дій. Україна та Норвегія домовилися про посилення співпраці в енергетичній сфері в рамках програми підтримки Нансена, яка передбачає надання Україні допомоги на суму 75 млрд крон. Протягом п'яти років планується фінансова підтримка на суму близько 7 млрд євро.

На конференції у швейцарському місті Лугано, у липні 2022 року, де йшлося про відновлення України, Прем’єр-Міністр України Денис Шмигаль представив карту – які країни відповідатимуть за відновлення українських міст. Королівство Норвегія – серед країн, які братимуть участь у відновленні України.

Тож, пізнаємо та відкриваємо для себе країну, з якою наш народ пов’язує не тільки давня історія, а й співробітництво у теперішній час.

Модераторка заходу
доцентка кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін,
кандидатка історичних наук
співзасновниця «Клубу українсько-норвезького партнерства»
ІРИНА РОМАНЬКО