26-27 жовтня 2022 року на базі Національного центру аерокосмічної освіти молоді імені О.М. Макарова (м.Дніпро) пройшли XVII Наукові Читання «Дніпровська орбіта. Гуманітарні аспекти ракетно-космічної техніки», які були присвячені початку космічної ери (запуску першого штучного супутника Землі, який відкрив шлях для дослідження космосу). Організаторами виступили: НЦАОМ; Національний музей космонавтики ім. С.П. Корольова (м.Житомир) за підтримки Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара та Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля».

Зважаючи на безпекову складову, конференція пройшла в онлайн-форматі за допомогою сервісу Google Meet.

Участь у наукових читаннях взяли викладачі з багатьох ЗВО України, наукові співробітники, вчені та фахівці підприємств і організацій, пов'язаних з аерокосмічною галуззю. Серед наукових напрямів роботи – питання історії авіації; історико-музейна діяльність; вивчення спадщини піонерів конструкторських шкіл ракетно-космічної техніки тощо.

Доцентка кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін, к.і.н., доцентка Ірина Романько виступила з доповіддю «Кіровоградщина в історії авіаційної та ракетно-космічної галузі». У презентації авторка розповіла про етапи становлення авіації на Кіровоградщині, авіаторів – уродженців нашого краю, 70-річний славетний шлях Льотної академії НАУ.

Обговорення на наукових читаннях доповідей з актуальних проблем запропонованих наукових напрямків світової авіації та космонавтики означає, що авіаційна та ракетно-космічна галузь України зберігає свою життєздатність, а, отже, зберігають свою життєздатність навчальні, наукові та конструкторські колективи.

За матеріалами кафедри права та
соціально-гуманітарних дисциплін