На виконання указу Президента України Петра Порошенка за номером 480 від
1 листопада 2016 року «Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв Голодоморів» в Кіровоградській льотній академії 23 листопада 2016 року відбулося засідання краєзнавчих студій.

Щорічно український інститут національної пам’яті пропонує спеціальну тему Дня пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років з метою підкреслення певного аспекту цієї трагедії. Гасло цьогорічних пам’ятних заходів – «Голодомор не зламав».

Визнання Голодомору 1932 – 1933 років геноцидом українського народу законодавчо закріплено законом України «Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні», ухваленим Верховною Радою України 28 листопада 2006 року.

Засідання краєзнавчих студій відкрила завідувач кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук, доктор педагогічних наук, професор Плачинда Тетяна Степанівна. Вона розповіла присутнім спомини своєї бабусі, яка пережила великий голод 1946 – 1947 років.

З вітальним словом до присутніх звернувся заступник начальника льотної академії з навчальної та наукової роботи, доктор технічних наук, професор Обідін Дмитро Миколайович.

Чому українців вбивали голодом?

Як реалізовувався план з організації штучного голоду?

До чого це призвело?

Які демографічні зміни України внаслідок голодоморів?

Хто такі люди Правди? Хто не мовчав про злочини, щоб світ знав?

Які пам’ятки монументального мистецтва світу створені на знак вшанування жертв Голодомору в Україні?

Ці та багато інших аспектів обговорювали учасники заходу: науковці, історики, краєзнавці, мистецтвознавці, письменники, громадські діячі.

Понад 90 першокурсників факультетів менеджменту, льотної експлуатації, обслуговування повітряного руху мали змогу не тільки послухати доповіді виступаючих, а й прийняти участь в обговоренні таких дискусійних проблем як втрати української нації під час Голодомору-геноциду 1932 – 1933 років в Україні та за її межами – Кубані, Поволжі, Казахстані; соціально-психологічні наслідки Голодоморів для українського суспільства.

Велику зацікавленість викликав виступ головного архівіста відділу археографії та використання документів Державного архіву Кіровоградської області, Заслуженого працівника культури України, члена Національної спілки краєзнавців України Петренка Івана Даниловича. Він розповів про масштаби та кількість жертв наших земляків у 1932 – 1933 та 1946 – 1947 роках, цитуючи численні документи з фондів ДАКО.

Старший науковий співробітник відділу історії Кіровоградського обласного краєзнавчого музею Маршанін Анатолій Васильович запропонував увазі присутніх змістовну пересувну виставку, розгорнуту в аудиторії. На більш ніж 20-ти плакатах мовою документів, світлин, таблиць, діаграм тощо аналізуються передумови та наслідки Голодоморів, загальна картина голодувань та її територіальні особливості.

Науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею Правда Микола Миколайович розповів про картини художників-земляків, присвячені страшній трагедії Голодомору.

Курсанти Наталія Лимаренко (861 гр., факультет обслуговування повітряного руху) і Тарасов Нікіта (161 гр., факультет льотної експлуатації) виступили з доповідями про видатних діячів Норвегії Фрітьйофа Нансена та Йогана Людвіга Мовінкеля, які відіграли вирішальну роль у справі офіційного визнання факту голоду світовою спільнотою. Так, Ф.Нансен самовіддано врятував від фізичної загибелі десятки тисяч українців у 1921 – 1923 роках. Й.Л. Мовінкель у 1933 році не лише сповістив світ про гуманітарну катастрофу в Україні, а й закликав європейські уряди допомогти помираючому населенню.

Авторами презентацій, що супроводжували виступи учасників засідання стали курсанти 561 та 661 груп: Крамар Анастасія та Садика Єлизавета (Мартиролог жертв Голодомору по Кіровоградській області); Подкладенко Анна (Монументальне мистецтво світу на знак вшанування жертв Голодоморів в Україні); Кобець Крістіна (Голодомор очима українських художників); Шеремет Максим (Люди Правди. Щоб світ знав); Большов Владислав та Важинський Максим (Голодомор: документи свідчать).

Учасники краєзнавчих студій мали можливість ознайомитися з підбіркою літератури, представленої на стелажах. Це наукові та художні видання вітчизняних і зарубіжних авторів, об’єднані темою Голодоморів. Книжки презентували ОУНБ ім. Д.Чижевського та бібліотека КЛА НАУ; значна частина виставки – із зібрання музейного комплексу історичного краєзнавства льотної академії.

В оформленні експозиції, присвяченій Голодоморам, була використана відповідна темі атрибутика, що емоційно підсилювала атмосферу заходу.

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання світлу пам'ять мільйонів українців, закатованих голодом.

Голодомори не зламали Україну. Після десятиліть нищення вона звелася на ноги і в 1991-му році поставила крапку в історії тоталітарної радянської імперії. Нині Україна впевнено зупиняє спроби путінської Росії відродити цю імперію. Впевнено захищає рубежі власної свободи та свободи Європи.

В пам'ять про загиблих від Голодоморів 26 листопада о 16 годині приєднаймося до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Запалимо і поставимо свічку на підвіконня на знак скорботи і пам'яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Доцент кафедри професійної педагогіки

та соціально-гуманітарних наук, к.і.н.

Романько І.І.