Постать легендарного Амет-Хана Султана на особливому рахунку в Кіровоградській льотній академії НАУ. 15 травня 2014 в навчальному закладі навіть урочисто відкрили встановлену на головному навчальному корпусі меморіальну дошку, присвячену цьому видатному льотчику http://rus.glau.kr.ua/about/gallery/ahs150514/. Кошти на цей пам'ятний знак зібрали лідери громадської організації кримськотатарського народу. Рішення про встановлення його саме в м. Кіровоград було продиктовано тим, що багато кримськотатарських юнаків, що мріяли літати як Амет-Хан, їхали «за своїми крилами» в Кіровоградській льотний навчальний заклад.

25 жовтня 2015 р. Амет-Хану Султану виповнилося 95 років. Кіровоградські авіатори відзначили цей ювілей урочистим мітингом. Курсанти та працівники КЛА НАУ, зібравшись у сквері навчального закладу, напроти меморіальної дошки з барельєфом двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана, згадали його славний життєвий шлях і основні досягнення.

Закінчивши сім класів алупкінської кримськотатарської школи, Амет-Хан Султан у 1937 році вступив до фабрично-заводського залізничного училища м. Сімферополя. Після закінчення навчання працював слюсарем в Сімферопольському залізничному депо і паралельно займався в сімферопольському аероклубі. Після аероклубу юнак, який мріяв про кар'єру військового льотчика, вступив до Качинского вищого військового авіаційного училища (м.Севастополь).

Початок Великої Вітчизняної війни Амет-Хан застав під Кишиневом у складі 4-го винищувального авіаполку Одеського військового округу. Добра теоретична підготовка та тверді навички в пілотуванні бойової машини не залишилися без уваги командирів авіаполку, і в жовтні 1941 року кримчанина призначили на посаду командира ланки льотчиків-винищувачів. З 9-им Гвардійським винищувальним полком Амет-Хан Султан пройшов бойовий шлях від Сталінграда до Берліна. За роки Великої Вітчизняної війни здійснив 602 бойових вильоти, провів 150 повітряних боїв, особисто збив 30 і в групі з товаришами - 19 літаків ворога. Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 серпня 1943 удостоєний звання Героя Радянського Союзу, а 29 червня 1945 нагороджений другою медаллю "Золота Зірка".

Після Великої Вітчизняної війни, ставши льотчиком - випробувачем, Амет-Хан Султан випробував понад 100 серійних і експериментальних машин, ставши в ряд видатних льотчиків - випробувачів СРСР.

У 1951 році Амет-Хану Султану було присвоєно звання "Заслужений льотчик - випробувач СРСР", в 1963 році він - лауреат Державної премії СРСР.

Нагороджений орденами: Леніна (тричі), Червоного Прапора (п'ять), Олександра Невського, Вітчизняної війни 1-го ступеня, Червоної Зірки, "Знак Пошани"; медалями.

1 лютого 1971 р. Амет-Хан Султан загинув при виконанні льотно-випробувального завдання.

Героїчний життєвий шлях Амет-Хана Султана, його льотний професіоналізм і любов до професії, патріотизм і відданість своїй нації у найскладніші для неї роки, стали зразком для багатьох підростаючих поколінь, орієнтиром для всіх курсантів Кіровоградської льотної академії НАУ. Його величезний портрет розміщений на стіні одного з гуртожитків студмістечка КЛА НАУ, поруч з інформаційним стендом з його біографією. Щоб не тільки в день народження двічі Героя, а щодня, щогодини, майбутні авіатори рівнялися на кращих, знали, до чого прагнути у своєму професіоналізмі і патріотизмі, пам'ятали все, з чим пов'язане це ім'я. Амет-Хан жив, поки жива пам'ять про нього!

Відео про цей захід можна подивитися тут.

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ