8–9 травня – День пам’яті та примирення, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Минуло 80 років від початку страшної світової трагедії – війни, жертви якої й досі не пораховані остаточно.

Кожного року, відкриваючи свої серця темній безодні суму та болю людей, які пережили війну, гортаючи сторінки героїчної історії нашого народу, ми відкриваємо нові імена Героїв. Ми висловлюємо повагу всім борцям проти нацизму та вшановуємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, воєнних злочинів, депортацій та злочинів проти людяності, скоєних у ці роки.

Через долі та звитяги чоловіків і жінок – уродженців різних куточків України та світу, які воювали у регулярних арміях або були партизанами, служили у допоміжних формуваннях або на передовій, пройшли всю війну або героїчно загинули в боротьбі ми розкриваємо трагічні сторінки нашої історії.

На території академії розташовані пам’ятні знаки двох Героїв-льотчиків, які чинили супротив нацистам у Другій світовій війні.

Тричі Герой Радянського Союзу, найрезультативніший льотчика-ас Другої світової війни Іван Кожедуб. На його рахунку 64 повітряні перемоги. Перебуваючи на Кіровоградщині у 1985 році він посадив в академії дуб, біля якого і стоїть тепер пам’ятниий знак  Івану Микитовичу.

Ще один пам’ятний знак встановлений в сквері - Двічі Герою Радянського Союзу кримському татарину Амет-Хану Султану. Він сам на сам збив 30 ворожих літаків і ще 19 –  у групових боях.

Пошана та вічна пам'ять Героям!