Які результати проекту «Україна-Норвегія», як змінилося життя випускників проекту 2015-2017 років, що можна зробити, щоб проект став кращим? З такими запитаннями приїхали до Льотної академії НАУ представники партнерського університету НОРД з Норвегії Торстейн Вік Орхус та Ольга Єрмоленко. А президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов найбільше уваги під час візиту приділив теперішнім слухачам проекту.

Розпочалася робоча програма із зустрічі з начальником академії Сергієм Недільком та викладачами, що працювали у проекті протягом 2015-2017 років, а також тих, хто працює з групою у цьому семестрі. Гості у спілкуванні з’ясовували як трансформувався проект протягом трьох років, які перешкоди доводилось долати викладачам та слухачам, які методи та прийоми використовувати, щоб досягти якнайкращого результату. До дискусії долучився і головний лікар Кіровоградського обласного госпіталю ветеранів війни Геннадій Сябренко, який чітко та конкретно показав користь проекту для військовослужбовців, що пройшли непрості випробування війною та запросив гостей відвідати госпіталь і на місці переконатися у необхідності співпраці та консолідації зусиль для соціально-психологічної адаптації військових у цивільному житті, особливо тих, хто брав участь у військових діях.

Після цього Торстейн Вік Орхус та Ольга Єрмоленко мали змогу поспілкуватися з самими випускниками. На більшість запитань вони отримали письмові відповіді в анкетах. Але не обійшлося і без живого спілкування з фокус-групою. Цікаво, що в цій ситуації гості могли прослідкувати динаміку розвитку проекту, адже слухачі, що взяли участь у фокус-групі – випускники різних семестрів, тож кожен ділився своїм досвідом та наводив приклади найбільш вдалих рішень та недоліків у методиці викладання.

В цей час Володимир Сергійович Рубцов зустрівся з теперішніми слухачами проекту та запропонував надавати свої пропозиції щодо його покращення й навів конкретні приклади, коли активна позиція слухачів дозволила значно покращити результати проекту.

Робота делегації продовжилася наступного дня. Гості ознайомилися з Норвезьким екологічним сквером, створеним на території академії, після чого відвідали обласний госпіталь, де головний лікар Геннадій Сябренко, начальник академії Сергій Неділько та заступник начальника академії, депутат обласної ради Олександр Чумак розповіли про можливі напрямки співпраці та механізми вдосконалення проекту. Зі свого боку Володимир Сергійович Рубцов навів позитивні приклади цікавих ідей, що реалізовані іншими навчальними закладами – партнерами проекту.

Олена Ковальова