Напередодні нового року започатковуємо нову рубрику: «Знай наших!» про талановитих курсантів і студентів Льотної академії НАУ. І героїнею першого інтерв’ю є студентка ІІ курсу факультету менеджменту, що опановує освітньо-професійну програму «Туризм» - Софія Молочко. Цього року завдяки своїм досягненням у спортивному туризмі вона стала стипендіаткою студентської обласної премії.

Кор: Пані Софіє, розкажіть, з чого почалося Ваше захоплення туристичним спортом?

Софія: З дитинства я багато подорожувала разом із батьками. І вже тоді захопилася мандрами. Мені пощастило побувати у Лаосі, Тайланді, Туреччині, Німеччині, Нідерландах. Звичайно ж багато подорожувала й Україною. Але це був більш «відпочинковий» туризм. Я ніколи не ночувала у наметі, не сплавлялася річкою… Вперше активним туризмом я захопилася в академії.

Кор: Значить Ви точно добре пам’ятати свій перший похід?

Софія: Так, мій перший туристичний досвід був на Південому Бузі минулої осені. Тоді мене вразило, що в Україні можна знайти такі скелі, такі неймовірні краєвиди. Я була у захопленні. А ще відчула неповторну атмосферу, яка панує у колективі туристів, і мені захотілося стати частиною цієї спільноти. Тому я долучилася до академічного клубу «Крила мандрів».

Кор: Ви займаєтесь спортивним туризмом трохи більше року. Що для Вас здається найскладнішим?

Софія: Найскладніші для мене були перші змагання з техніки спортивного туризму.

Кор: Для тих, хто не знається на цьому виді спорту, розкажіть, які завдання Ви виконуєте?

Софія: Ми маємо, наприклад, переправлятися через річку, переходити по двох натягнутих між деревами мотузках – ця вправа називається «цирк», підніматися за допомогою натягнутої мотузки на гору… Коли все це я робила вперше, мені було дуже складно.

Кор: А тепер «Крила мандрів» зробили Вас «крилатою», досвідченою туристкою?

Софія: Я до цього йду. Тренуюсь, беру участь у походах, змаганнях. Але для мене «Крила мандрів», це як друга маленька сім’я зі своєю атмосферою, яка завжди радо зустрічає новачків, завжди підтримує, заряджає енергією.

Кор: Які перемоги Ви маєте у спортивному туризмі, чого б хотілося досягти?

Софія: Маю ІІ призове місце на обласних змаганнях зі спортивного орієнтування, ІІІ місце серед жінок з техніки спортивного туризму, зовсім нещодавно на першості Льотної академії отримала перемогу серед дівчат у номінації «За заліком». Хочеться спробувати свої сили на більш масштабних змаганнях і перемогти!

Кор: Ваше захоплення допомагає у навчанні?

Софія: Звичайно. Адже деякі дисципліни я одразу ж засвоюю на практиці. Наприклад, «Активний туризм», а саме, водний туризм я вивчала не за підручниками. На Південному Бузі на катамаранах, на Інгулі на каяках – і це значно цікавіше і ефективніше, аніж читати про це у книжках.

Кор: Завжди готуючись до подорожі, я маю чимало клопоту із складанням валізи, а як Ви складаєте свій наплічник?

Софія: (посміхається) У мене це теж займає чимало часу – розкладу навколо себе речі і думаю, що знадобиться, а без чого можна й обійтися. Одне знаю напевно – без теплих речей я – нікуди. Дуже мерзну!

Кор: А Ваші друзі не захотіли приєднатися до туристського спорту?

Софія: Ні, вони мають інші захоплення, але радіють з мене, що я знайшла справу до душі.

Кор: Активний туризм може стати Вашою майбутньою професією?

Софія: Я маю багато ідей та думок щодо траєкторії кар’єрного росту: ресторанний бізнес, готельний бізнес, можливо, спробую себе у ролі бортпровідниці, а спортивний туризм – це для відпочинку, для розрядки, для задоволення.

Кор: Дякую Вам за приємне спілкування та відверті відповіді. Щиро бажаю Вам мріяти і досягати бажаного!

Спілкувалась Олена Ковальова