Козацтво є одним із найяскравіших феноменів вітчизняної історії. Це національний символ українського народу, уособлення української нації.

Напередодні свята – Дня українського козацтва та Дня Захисників і Захисниць України була організована та проведена науково-просвітницька конференція з метою відродження історичної пам’яті про козацький період української історії, з’ясування місця і ролі українського козацтва в українському державотворенні. Учасників конференції – першокурсників – привітала заступниця декана ФМ з виховної роботи, к.пед.н. Тетяна Миколаївна Дорошенко.

Здобувачі вищої освіти факультету менеджменту, опрацювавши солідну джерельну базу та проаналізувавши історіографію теми, у своїх розвідках намагалися розкрити основні етапи розвитку козацтва, окреслити роль і значення українського козацтва в історії України: військовій, соціальній, політичній, культурній та релігійній сферах.

Під час роботи конференції доповіді виголосили студенти, які навчаються за освітньо-професійними програмами «Менеджмент міжнародних авіаційних перевезень», «Туризм» та «Менеджмент туристичної індустрії».

Змістовними і цікавими виявилися презентації студентів: «Покрова Пресвятої Богородиці: історія вшанування свята» (Гвозденко Євген); «Козацькі ікони Богородиця-Покрова в січових церквах» (Скалєва Олена); «Символіка народної картини Козак Мамай» (Дивульська Лілія); «Дослідник запорозького козацтва Дмитро Яворницький» (Макієва Софія); «Козацтво і Кримське ханство: історія взаємин» (Капуста Дар’я); «Військове мистецтво українського козацького війська» (Гавриленко Данило); «Система освіти і виховання у козаків» (Шаповалов Дмитро); «Козацьке музичне та вокальне мистецтво: давнина і сучасність» (Бублик Анастасія); «Українське бароко – архітектура козаччини» (Літвінова Ірина); «Тема українського козацтва в образотворчому мистецтві» (Гапона Діана); «Сучасне українське козацтво» (Непорожня Поліна).

Учасникам конференції для перегляду були запропоновані просвітницькі та художні матеріали про традиції та звичаї козаків. Завершальним етапом заходу стало обговорення питань за матеріалами конференції.

День Захисників та Захисниць України – всенародне свято нескорених, свідомих громадян, які своєю ратною працею, волонтерською діяльністю забезпечують захист держави. Тож, нехай патріотизм, сила духу та незламна віра у щасливе майбуття рідної землі додадуть усім нам нових сил і натхнення для здійснення майбутніх сподівань і трудових звершень.

Миру, добра і процвітання Україні! Слава нашим захисникам!

За інформацією доцента кафедри професійної педагогіки
та соціально-гуманітарних наук Ірини Романько