8 липня до Льотної академії НАУ завітали учасники третього етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Нагадаємо: з 2 по 11 липня 2021 у Кропивницькому проходить завершальний етап цієї гри. Гостями академії стали понад 250 «соколят» (середня вікова група) з 22 областей України.

Екскурсійні маршрути територією академії юні джури у складі шести чот проходили у супроводі волонтерів – студентів/курсантів факультету менеджменту і факультету льотної експлуатації та обслуговування повітряного руху.

На початку екскурсійної програми до школярів звернулися з вітальними словами заступник начальника академії з навчальної науково-методичної та виховної роботи, к.т.н. Михайло Сорока та директор бізнес-школи ЛАНАУ, к.б.н. Світлана Бондарчук.

Для учасників гри була підготовлена цікава пізнавальна екскурсія.

Директор Музею авіації Леонід Кірєєв розповів про розвиток авіації на Кіровоградщині, про історію нашого славетного навчального закладу, який цьогоріч відзначає поважний ювілей – 70-річчя заснування. Гості не тільки оглянули численні моделі літаків, а й уперше в житті побували в кабіні літака Ан-24.

Художній керівник БК «Авіатор» Микола Барабуля провів рої джур Алеєю авіаторів, на якій розміщені реальні повітряні судна і моделі літаків, що експлуатувалися у XX столітті.

Одна із локацій екскурсії – Авіаційно-технічна база Льотної академії НАУ. Співробітник АТБ Анатолій Сало ознайомив присутніх з літаками, які знаходяться в ангарі та на льотному полі. Найбільшу увагу привернула «акула» – літак Ан- 26, задіяний у зйомках відомого голлівудського фільму «Нестримні-3».

У Навчально-тренувальному науково-дослідному центрі пошуку та рятування завідувач кафедри пошуку, рятування, авіаційної безпеки та спеціальної підготовки, д.п.н. Геннадій Лещенко та старший викладач Олександр Овчаренко презентували тренажерний зал верхолазної підготовки; тренажерний зал відпрацювання процедур евакуації, пошуку та вилучення постраждалих з повітряного судна; аудиторію відпрацювання надання медичної допомоги.

Екскурсанти завітали у супроводі старшого викладача кафедри авіаційної техніки ЛА НАУ Ушакова Володимировича до спеціалізованих аудиторій та лабораторій, які оснащені розрізними макетами авіаційних двигунів, функціональними стендами систем літаків і авіадвигунів, панно кабін літаків, а також агрегатами і деталями літаків і авіадвигунів. Тобто школярі мали унікальну можливість вперше побачити внутрішнє «начиння» літака, доторкнутися до його «серця» – двигуна.

Одне з головних завдань проведення Всеукраїнської військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») – виховання дітей та молоді в дусі відданості Україні та українському народу через плекання національних військово-патріотичних традицій та моральних цінностей. Тож, доречною стала екскурсія до Музейного комплексу історичного краєзнавства, створеного к.іст.н., доцентом кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук Іриною Романько. Відвідувачі оглянули експозиції: «Авіатори Кіровоградщини – Герої Другої світової війни»; «Постать козака Мамая в історії нашого краю»; «Великий син великого народу: Єлисаветградський край на життєвому шляху Кобзаря». В музейній кімнаті «Україна більше за життя» джури прослухали розповідь про загиблих Героїв-краян – учасників російсько-української війни на Сході України.

Спілкуючись з цими чудовими дітками, вдивлялася в їхні допитливі обличчя, розумієш, що для них патріотизм? Це - турбота, відповідальність, любов до своєї країни, такої яка вона є, і намагання зробити її такою, аби ще більше людей могли її полюбити.

Засвідчуємо свою глибоку шану та повагу самовідданій праці організаторам гри «Джура», усім вчителям за виховання молодого покоління Українців, Громадян, Патріотів!