З жовтня 2014 року Кіровоградська льотна академія НАУ є партнером проекту «Україна – Норвегія». За цей час ми здійснили перепідготовку чотирьох груп військовослужбовців, звільнених у запас та членів їх сімей на затребувані цивільні спеціальності, на фінішній прямій – п'ята така група. Крім того, на базі навчального закладу створена громадська організація «Клуб українсько-норвезького партнерства», під патронатом і за підтримки якої реалізовано ряд проектів, які популяризують Норвегію в Україні, що адаптують передовий норвезький досвід до наших реалій.

На сьогоднішній день в проекті беруть участь 12 українських ВНЗ, з норвезького боку основним партнером є університет Норд http://www.nord.no/no/aktuelt, розташований в м.Будьо за полярним колом. Активність учасників проекту з кожним днем зростає, як збільшується і кількість учбових закладів і громадських організацій, охочих підключиться до даної роботи. У зв'язку з чим норвезька сторона ухвалила рішення про введення нової посади - координатора проекту «Україна - Норвегія», що безпосередньо відповідає за всі його компоненти, їх взаємозв'язок і загальну ефективність роботи. В результаті конкурсного відбору нову посаду посів Орхус Торстейн Вік, який насамперед попрямував до України, щоб на місці познайомитися з українськими учасниками проекту, вивчити їх можливості і потенціал.

26.04.2016 пан Орхус спільно з представником Міжнародного фонду соціальної адаптації http://www.ifsa.kiev.ua/ Ольгою Філіною відвідав Кіровоградську льотну академію НАУ. Гостям провели змістовну екскурсію по учбовому закладу, під час якої норвезький гість навіть отримав досвід пілотування на тренажері літака L-410. Відвідавши центр пошуку і рятування, музейний комплекс і авіаційно-технічну базу, гості, звичайно ж, особливу увагу приділили Норвезькому скверу, розташованому за другим учбовим корпусом.

Після екскурсії Ольга і Торстейн Вік взяли участь у засіданні «Клубу українсько-норвезького партнерства». Першим же питанням зібрання учасники запросили представника Норвегії стати членом Клубу, а, отримавши його згоду, перейшли до обговорення планів роботи українсько-норвезької громадської організації.

Однією з основних цілей візиту пана Орхуса було спілкування зі слухачами курсів перепідготовки проекту «Україна – Норвегія», яке відбулося ввечері того ж дня. Для початку норвезький гість виконав приємну місію – вручив подарунки від «Клубу українсько-норвезького партнерства» іменинникам: подружжю А. Бурчак і О. Комач для їх прийомної доньки (четвертою в цій дружній сім'ї) і слухачеві Віталію Ливитчуку. Далі відбувся активний діалог, що охопив цілий спектр питань. Крім того, слухачі заповнили анкети зворотнього зв'язку Міжнародного фонду соціальної адаптації, а також - кожен з них отримав у подарунок книгу Ольги Філіної «Офис дома» з авторським автографом.

Підводячи підсумки дня, норвезький куратор проекту «Україна-Норвегія» дав високу оцінку діяльності кіровоградської команди, висловив захоплення побаченим і пообіцяв підтримку тих ідей про співпрацю, які обговорювалися з керівництвом КЛА НАУ протягом всього візиту. Особливий інтерес гостя привернув волонтерський рух, організований у льотній академії, так само Торстейн Вік відзначив згуртованість і високий рівень комунікацій у групі слухачів, що свідчить про ефективність проведеної з ними роботи з соціальної адаптації. Було озвучено, що університет NORD та Міжнародний фонд соціальної адаптації зацікавлені в тому, щоб розширити рамки участі Кіровоградської льотної академії НАУ у співпраці з Норвегією, закликаючи членів нашого колективу та слухачів курсів активніше виступати зі своїми ініціативами реальної взаємодії.

Центр громадських зв'язків КЛА НАУ