Чудовий психологічний семінар-тренінг з майстерності керування собою і, відповідно - ситуацією, провели для слухачів курсів українсько-норвезького проекту представники центру психології «Альта».

Кожен раз, починаючи викладати курс психології, я цитую видатного льотчика, Героя Радянського Союзу, генерал-полковника авіації, професора Михайла Михайловича Громова. Він чудово сказав з приводу значущості цієї науки: «Для того щоб добре літати, треба вміти керувати літаком, але ще важливіше знати, як керувати самим собою. Мої успіхи в авіації часто пояснюють відмінним знанням техніки. Це вірно ... але на один відсоток. Решта дев'яносто дев'ять відсотків відносяться до вміння пізнати, навчити себе вдосконалювати себе ».

Даний посил актуальний не тільки для льотної, але і для будь-якої іншої людської діяльності. Дійсно - і в побуті, і на роботі, і в спорті, і в будь-якому змаганні зазвичай перемагає той, хто вміє управляти собою: контролювати емоції, зберігати здатність раціонально мислити під впливом будь-яких емоціогенних факторів, виробляти правильні стратегії мислення і поведінки в будь-яких ситуаціях. Саме цим важливим і корисним умінь навчили військовослужбовців, звільнених у запас та членів їх сімей, чергові залучені до проекту фахівці. Це вийшов дуже інтенсивний і насичений навчальний вечір. Слухачів тестували на стресостійкість і адаптивність, з ними грали в ділові ігри, проводили майстер-класи, навчали технікам і прийомам самоконтролю і самовладання, допомагаючи розкрити кращі якості, зберегти психофізіологічні ресурси і розвинути по максимуму свій внутрішній потенціал.

Діалог у форматі зворотного зв'язку приніс тренерам масу позитиву - учасники тренінгу дякували їм за роботу, дивувалися свої відкриттів і досягнень, висловлювали впевненість у корисності набутих знань і навичок. Слова вдячності прозвучали і на адресу всіх, причетних до проведення та організації таких курсів.

Зі свого боку, від «Клубу українсько-норвезького партнерства», теж дякую психологічному центру «Альта» за професіоналізм, ефективність і співробітництво.

О.Кушнір