6 квітня 2023 року в Льотній академії НАУ на платформі Zoom відбувся тренінг з неформальної освіти на тему: «Медіаграмотність у системі неформальної освіти дорослих: практичні кейси навчання тимчасово переміщених осіб», присвячений навчанню медіаграмотності дорослих.

Організаторами заходу були Олена Москаленко, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри права та соціально-гуманітарних дисциплін, та Олена Кваша – аспірантка 3 курсу спеціальності 011 – Освітні, педагогічні науки, досвідчена журналістка, яка працює з переміщеними особами у різних регіонах України. У заході взяли участь аспіранти, студенти, викладачі Льотної академії.

Ведуча заходу практикуюча журналістка Олена Кваша пояснила основні переваги навчання медіграмотності у сучасному інформаційному середовищі, розвитку навичок з розуміння та усвідомлення наслідків впливу різних видів медіа на психіку особистості та суспільства в цілому. Журналістка наголосила, що важливим є підготувати молоде покоління до свідомого існування у медіасередовищі та органічної інтеграції в медіакультуру через формування критичного відношення до медіапродуктів, перетворення молоді як споживачів медіапродуктів у свідомих і творчих користувачів мас-медіа, вироблення імунітету до маніпулятивної дії мас-медіа.

Також створення умов інформаційної безпеки під час війни для свідомих громадян суспільства неможливо без опанування основ медіаграмотності. Вирішення саме цих завдань і буде запорукою свідомого спілкування особи з мас-медіа, дасть можливість критично оцінювати як інформацію, так і норму поведінки особи в суспільстві.

За матеріалами кафедри права
та соціально-гуманітарних дисциплін