Знайомтеся, студентка ІІІ курсу факультету менеджменту, що опановує освітньо-професійну програму «Правове забезпечення авіаційної діяльності» - Юлія Лаврик. Цілеспрямована, різностороння, творча та наполеглива. В неї можна повчитися, як здійснювати власні мрії!

Кор.: Пані Юліє, чому Ви зупинили свій вибір на професії правника та як обирали Льотні академію?

Юлія: Я родом з Підвисоцької ОТГ Голованівського району. І з самого дитинства мріяла, що вступлю до Льотної академії. Батьки моїх однокласників свого часу навчалися тут. І мене завжди вабили історії про академію, я уявляла себе у формі… З іншого боку, мене цікавила професія адвоката, для себе бачила перспективу у ній. І тут «пазли зійшлися». Я дізнаюся, що в академії відкривається нова спеціальність – «Право». Більш того, можна отримати юридичну спеціалізацію у авіаційній галузі – це взагалі унікальна можливість. І хоч мені говорили, що я не зможу вступити, я домоглася свого – маючи середній бал ЗНО 191 вступила на бюджетну форму навчання. До речі, я перша з Підвисоцької ОТГ, хто вступив до «льотки».

Кор.: Ви навчається вже третій рік. Як бачите своє професійне майбутнє?

Юлія: Я розумію, що можу по завершенні навчання претендувати на роботу юриста у різних компаніях, проте пріоритетом для мене все ж є авіація. Мені саме це цікаво. І ми будемо першим в Україні випуском, який спеціалізується на правовому забезпеченні авіаційної діяльності. По суті мої конкуренти тут – це одногрупники. І авіаційним підприємствам, думаю, вигідно бачити у себе фахівців-юристів, які від початку спрямовані за авіаційною тематикою.

Кор.: Протягом навчання, Ви часто зустрічаєтесь з представниками професій юридичного спрямування, зі стейкхолдерами. Які зустрічі найбільше запам’яталися?

Юлія: Найбільше запам’яталась екскурсія до МААК «УРГА» та спілкування з керівницею юридичної служби. Тим більше, що раніше я ніколи не була в аеропорту. Фахівчиня розповіла, над чим саме працює юридична служба в авіакомпанії. Також мені приємно було дізнатися, що після випуску наші кандидатури готові розглядати для працевлаштування.

Також дуже пізнавальною була зустріч з представником Державної авіаційної служби України. Він більше розповідав про специфіку роботи Бориспільського аеропорту, які ситуації виникають. Після зустрічі з ним, я зрозуміла, щоб злетів літак, треба всі необхідні документи вчасно подати у потрібний кабінет. Крім того, ми мали цілу низку зустрічей з представниками, які працюють у галузі загального права. Шкода, що через карантинні обмеження частина заплановано була перенесена.

Кор.: Я знаю, що окрім навчання Ви провадите і наукову діяльність, маєте активну громадянську позицію. Розкажіть про це.

Юлія: Намагаюся брати участь у всіх конференціях, які пропонує кафедра права та правового регулювання авіаційної діяльності, я є керівником наукового студентського гуртка «Феміда», організованого в академії, керівником «Юридичної клініки» академії. Пройшла навчання у центрі з надання безоплатної правової допомоги та отримала сертифікат волонтера-консультанта.

Кор.: Чи маєте Ви вже досвід консультування з юридичних питань?

Юлія: Мені доводилось в рамках роботи «Юридичної клініки» готувати відповіді на письмові запитання та звернення в онлайн форматі, звичайно спочатку ми надсилали цю відповідь нашому викладачу-куратору, він її дещо корегував за необхідності. Для набуття досвіду хотілося б після третього курсу знайти підробіток за фахом, можливо помічником юриста.

Кор.: А крім мрії стати юристом і цілком конкретних дій по її досягненню, чим наповнене Ваше життя?

Юлія: Минулого року активно займалася спортивним туризмом. Була чемпіонкою області з водного туризму, маю третє командне місце зі спортивного туризму. З дитинства люблю малювати, і хоч у нас не було у школі мистецьких гуртків, намагалася навчитися самостійно і малюю для себе, для душі. Також 3-4 рази на тиждень роблю 10-тикілометрову ранкову пробіжку. Це заряджає мене на цілий день.

Кор.: До нас наближається перше зимове світле свято – День Святого Миколая. Яке бажання Ви б загадали? Чого хочеться Вам у наступному році?

Юлія: Хочеться, щоб був мир, щоб усі хвороби відійшли. А щодо себе особисто, чого я хочу, я звикла досягати сама.

Спілкувалась Олена Ковальова