Нещодавно Льотна академія Національного авіаційного університету отримала сертифікат Нацагентсва із забезпечення якості вищої освіти про акредитацію освітньо-професійної програми “Правове забезпечення авіаційної діяльності”.

В навчальному закладі пояснюють, що єдині в Україні готують правників із поглибленими знаннями в сфері цивільної авіації. В рамках редакційного проєкту “Вступна кампанія 2021” начальник Льотної академії Національного авіаційного університету, доктор юридичних наук Олександр Чумак детальніше розповів для читачів “Без купюр” в спеціальному проєкті “Вступна кампанія” про перспективи для студентів, які саме тут вирішили здобути спеціальність “Право”.

Бакаларів із поглибленими знаннями авіаційного права в Льотній академії Кропивницького готують в рамках загальної спеціальності 081 “Право” з 2018 року. Акредитація за відповідною освітньою програмою ще на 5 років, за словами Олександра Чумака, засвідчила високий рівень підготовки студентів та професіоналізм викладацького складу.  Але на цьому колектив кафедри зупинятися не збирається. В найближчій перспективі тут планують готувати магістрів та кандидатів наук.

“Ми готуємо правників із загального права. Але наші студенти, здобувши юридичну освіту, зможуть працевлаштуватися не тільки адвокатами, юристами в різних галузях, суддями чи нотаріусами, а й забезпечувати правовий супровід в авіаційній сфері. Бо особливістю здобуття спеціальності “Право” в нашому навчальному закладі є те, що глибше вивчається авіаційне право, особливо міжнародне. Ці знання дуже цінні для молодих фахівців і відкривають широкі можливості, адже авіаслужба України сьогодні проходить шлях європейської інтеграції. Згідно з наказом Державіаслужби за номером 565, українське авіаційне законодавство повністю інтегрується в європейське. Тому наразі правники, які зможуть належним чином супроводжувати інтеграцію законодавства, авіакомпаній та аеропортів, забезпечити юридично їхню відповідність європейським стандартам, – на вагу золота”, – переконує він.

За словами Олександра Чумака, кафедра навчального закладу, що готує правознавців, хоч і молода, але дуже дієва.

“У нас 3 доктора юридичних наук, 6 кандидатів. Ми пройшли акредитацію на дуже високому рівні. Інакше б не отримали сертифікат на 5 років. Тому що це максимальний термін акредитації. Адже загалом акредитують або на 5 років, або, за умови покращення рівня підготовки, на рік, або взагалі відмовляють в акредитації. Уже через рік ми акредитуємо магістратуру і відповідно далі – аспірантуру, для того щоб належним чином готувати фахівців високого рівня”, – ділиться планами начальник Льотної академії.

Серед інших озвучених Олександром Чумаком планів – відкриття спеціальності “Міжнародне право”.

“Для нас і наших студентів це дуже важлива і дуже перспективна спеціальність. Ми й надалі співпрацюватимемо з Міжнародною організацією цивільної авіації (International Civil Aviation Organization, ICAO), яка знаходиться в Монреалі. Оскільки правників з глибокими знаннями авіаційного права, знаннями у сфері цивільної авіації готуємо тільки ми. Підприємства авіаційної сфери наразі здебільшого укомплектовані технічними фахівцями, пілотами, інженерами, в якійсь мірі менеджерами. Але, повторюся, в умовах європейської інтеграції, в Україні недостатньо фахівців із авіаційного права. Тому Державіаслужба, на мою думку, рекомендуватиме, щоб всі були укомплектовані такими спеціалістами. Ми в свою чергу тісно співпрацюватимемо з роботодавцями, щоб наші  випускники могли отримати не тільки дипломи, а й високооплачувану роботу”.

Джерело:  інтернет-видання "Без купюр"