Традиційно на початку червня Льотна академія НАУ радо вітає із випуском чергову групу учасників «Норвегія-Україна» «Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему». Цього разу урочистості відбулися з нагоди випуску дванадцятої групи, що проходили навчання у Льотній академії НАУ у співпраці з Міжнародним фондом соціальної адаптації та Норд університетом (Королівство Норвегія) за період 2014-2021 рр. 

У цей день кожен із випускників - учасників АТО/ООС, звільнених в запас військових та членів їх сімей, щиро насолоджується своєю перемогою. Перемогою на собою, над своїми страхами та невпевненістю. Адже вони знайшли в собі силу, час та можливості, щоб знову  вже у дорослому віці повернутися до навчання, саморозвитку та опанування зовсім нових знань.

А навчальний курс, запропонований академією для слухачів цього семестру був дійсно сучасним, корисним та інноваційним: «Створення стартапу та організація власної справи» із опануванням унікального курсу за програмою «Підготовка зовнішнього пілота (оператора) безпілотного авіаційного комплексу». Щоб наблизити навчання до реального життя та зміцнити внутрішній ресурс слухачів, громадська організація «Європейський шлях 4.0» підсилила теоретичний курс психологічною, правовою, соціальною адаптацією, семінарами із створення плану кар’єрного росту, консультаціями бізнесменів-практиків та цілим рядом виїзних бізнес-практик, екскурсіями-історіями успіху випускників проєкту попередніх років. До реалізації такого інтенсивну долучилося чимало партнерів проєкту: представники Міжнародного фонду соціальної адаптації, відділ в Кіровоградській області Міністерства у справах ветеранів війни України, Кіровоградський обласний госпіталь для ветеранів війни, Агенції регіонального розвитку, психологи Центру медико-психологічної реабілітації «КОМПАС» та Центру ресоціалізації військових «Коловорот», випускники проєкту минулих років, представники малого та середнього бізнесу з Кіровоградщини та Києва, бізнес-тренери та HR-фахівці.

Тож, 34 учасника проєкту з Олександрії, мали тримісячну інтенсивну програму навчання та самовдосконалення, фіналом якої став захист власних бізнес-проєктів.

Святкову церемонію випуску відкрив начальник Льотної академії НАУ Олександр Чумак, який підкреслив важливість підтримки людям, які у в найскладніші для країни часи стали на її захист. Він наголосив, що саме впевненість у своїх силах та нові знання можуть дати гарний поштовх для успішного старту.

До привітань Олександра Олексійовича приєдналася заступниця голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Світлана Лобанова, яка серед іншого висловила щиру подяку Королівству Норвегія, яка протягом багатьох років фінансово підтримує такий соціально важливий проєкт та наголосила, що обласний фонд підтримки підприємництва чекає на бізнес-проєкти випускників.

Під час вітального слова від імені ГО «Європейський шлях 4.0» Сергій Неділько наголосив саме на необхідності вибору інноваційного шляху розвитку для досягнення успіху та на унікальності проєктів кожного учасника.

До заходу в онлайн форматі долучилася координатор проєкту у Міжнародному фонді соціальної адаптації Ольга Філіна. Вона запросила усіх учасників проєкту долучатися до спільноти випускників, які створили власний бізнес та ще раз подякувала учасникам за відданість Україні.

Теплу та сімейну атмосферу свята своїми побажаннями підтримали друзі та партнери проєкту: начальник відділу у Кіровоградській області Міністерства у справах ветеранів України Людмила Гуріна; радник голови Кіровоградської обласної ради, випускник проєкту «Норвегія-Україна» Олександр Кулітка; голова Агенції регіонального розвитку Кіровоградської області Олександр Гавриленко та експертка агенції Тетяна Головченко; староста Созонівської ради, випускник проєкту «Україна-Норвегія» Віктор Колінько; координаторка Центру медико-психологічної реабілітації «КОМПАС» Анна Колєва; випускники проєкту попередніх років Дмитро Полонський та Олександр Рибальченко.

Та найбільш зворушливим моментом свята стали вітальні слова самих випускників, які знайшли «ключик» до серця викладачів, пригадавши про індивідуальний внесок кожного з них.