27 травня у житті учасників проєкту «Норвегія-Україна», які пройшли підготовку на базі Льотної академії НАУ за програмою «Створення стартапу та організація власної справи» відбулася важлива подія. Шлях до знань та самовдосконалення, який долали слухачі курсів професійної перепідготовки упродовж трьох місяців, завершився захистом випускних робіт.

Організація та ведення в Україні міжнародного Проєкту «Норвегія-Україна» («Перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей в Україні. Професійна адаптація. Інтеграція в державну систему») здійснюється завдяки Міжнародному Фонду Соціальної Адаптації The International Foundation for Social Adaptation  та фінансується Королівством Норвегія.

В Клубі українсько-норвезького партнерства ЛА НАУ оцінювали рівень підготовки слухачів доценти кафедри менеджменту та економіки ЛА НАУ кандидат економічних наук Віталій В’ячеславович Баранов та кандидат педагогічних наук Надія Олегівна Коваленко; проєктний менеджер, експертка Агенції регіонального розвитку Кіровоградської області Тетяна Олександрівна Головченко та куратор групи, кандидат історичних наук, доцент Ірина Іванівна Романько.

Група слухачів з міста Олександрія презентувала свої бізнес-плани в онлайн режимі за допомогою платформи ZOOM. Якість проведення заходу забезпечував інженер-програміст відділу АСУВ Льотної академії Ігор Павлович Коновал.

На розгляд комісії були представлені проєкти у найрізноманітніших сферах бізнесу:

«Використання Безпілотних літальних апаратів у агропромисловому комплексі» (Яцковий Анатолій Олександрович);

«Cонячна електростанція як об’єкт для інвестицій» (Євдокімов Максим Валентинович);

«Розширення ринків збуту продукції ФОП “Honey Sweet Gold”» (Хлівний Олександр Миколайович, Хлівна Тамара Сергіївна);

«Виробництво борошна дурум» (Нурхаметов Артур Сулейманович);

«Виготовлення граноли “Honey yummy”» (Бондаренко Вікторія Сергіївна, Кисляк Сергій Іовович);

«Створення верміферми “Корисний хробак”» (Бектіміров Ігор Мухтарович, Бектімірова Ірина Володимирівна);

«Створення фермерського господарства з вирощування полуниці на відкритому ґрунті» (Мазуркевич Ігор Віталійович);

«Відкриття міні кав’ярні “Сoffee Break”» (Христич Ірина Вікторівна, Куліш Андрій Федорович) ;

«Дитячий садок ХХІ століття: Big Мама» (Яблонська Наталія Володимирівна);

«Дитячий розвиваючий центр» (Долусова Олена Миколаївна, Малишева Тетяна Анатоліївна);

«Організація автомийки самообслуговування» (Цимбал Ярослав Ігорович);

«Створення Товариства з обмеженою відповідальністю станції технічного обслуговування» (Левченко Артем Вікторович);

«Організація транспортно-експедиційної діяльності та надання інформаційних послуг “ALEX logistic”» (Козел Олексій Володимирович);

«Відкриття служби “Мобільне таксі SOS”» (Козирев Віктор Вікторович);

«Магазин продажу велосипедів “Ровер ОК”» (Микитишин Іван Олександрович);

«Організація мережевого бізнесу в рамках компанії Lambre» (Долусова Анна Леонідівна);

«Будівництво сонячної електростанції» (Нечипоренко Олег Миколайович);

«Організація майнінгової ферми» (Фоєвцов Олексій Олександрович).

Учасники проєкту не були обмежені ні щодо вибору ідеї, ні щодо структури розробки проєкту. Випускники резюмували результати свого аналізу в точних цифрах об’єму необхідних інвестицій, терміну окупності, джерел інвестицій, грошового потоку тощо. Вони зробили розрахунки для створення, організації, реєстрації та реалізації бізнесу в різноманітних сферах.

Слухачі продемонстрували не тільки фахові презентації та доповіді, а й вміння працювати в команді (одна з істотних складових конкурентоспроможності бізнесу), враховувати інтереси інших, розуміння відповідальності за свої дії, креативний підхід до вирішення завдань, захопленість командними цілями та здатність конструктивно мислити у стресовій ситуації.

Учасники проєкту отримали рекомендації і поради від керівників розробки випускних робіт: шлях до масштабних проєктів починається з першого кроку. А точніше – з наміру зробити цей крок. Тому мисліть глобально, а дійте локально.

Теми бізнес-планів доволі різноманітні за спрямуванням та автори робіт рішуче налаштовані реалізувати їх у найближчій перспективі. Вже за кілька днів прозвучить фінальний акорд – вручення слухачам курсів професійної перепідготовки випускних документів. Будуть лунати привітання, побажання… І нехай кожне обов’язково здійсниться!