Кіровоградська льотна академія НАУ щиро вітала та гостинно приймала у себе в навчальному закладі та на кіровоградській землі своїх побратимів – військових авіаторів, які нещодавно передислокувалися в нашу область.

Кіровоград – авіаційне місто з видатною історією функціонування підрозділів цивільної та військової авіації. Про золоті сторінки цієї історії розповідають стенди та експонати на Алеї Авіаторів КЛА НАУ. Новітня епопея подій у небі нашого міста розпочалася у травні 2015. В місто повернулися військові авіатори! Колектив КЛА НАУ з неймовірним піднесенням сприйняв цю новину. Адже завжди, в усі часи, військові та цивільні авіатори відчували себе однією родиною, а сьогодні межа між ними стала зовсім ефемерною: колишні військові льотчики перенавчаються на літаки цивільної авіації й успішно їх пілотують, а випускники-пілоти КЛА НАУ, маючі військове звання по закінченню військової кафедри, можуть працевлаштовуватися у військово-транспортній авіації.

Отже, керівництво льотної академії запросило відвідати навчальний заклад всіх військових авіаторів, які прибули на Кіровоградщину для несення тут військової служби. Професорсько-викладацькій склад, інструктора та курсанти, інші співробітники КЛА НАУ та її ветерани в призначений час вийшли у сквер ім.Кожедуба щоб щирими посмішками та гучними аплодисментами привітати воїнів – учасників АТО. З хлібом-сіллю зустрічав колектив авіаційного вищу своїх героїчних нових сусідів. Мужні військові навіть розчулилися від такої зустрічі. Начальник льотної академії д.т.н. професор Неділько С.М. першим звернувся зі словами подяки та поваги до своїх гостей. На жаль, саме він й оголосив що того дня Кіровоградщина прощалася із Вадимом Височиним, загиблим на сході України під час виконання військового завдання. Хвилинами повчання вшанували учасники зустрічі Вадима та усіх загиблих воїнів, а також на честь військових авіаторів-захисників Вітчизни, урочисто поклали квіти біля пам’ятних знаків тричі Героя Радянського Союзу И.М.Кожедуба і двічі Героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана.

Привітальні слова, з якими зверталися до військових кіровоградці, були наповненні гордістю та впевненістю у тім, що спільно ми обов’язково переможемо, а вже сьогодні розпочнемо дружбу та взаємодію. На згадку про зустріч та на добру вдачу начальник академії С.М.Неділько вручив командиру військових льотчиків православну ікону Святого Миколая. Але не лише колектив академії від усієї душі висловив намір тазобов'язання допомагатиновимсусідамвсім, чимзможе. Серед учасників зустрічі був й представник підприємства, що у якості спонсорської допомоги доклало багато сил і ресурсів на відновлення інфраструктури військової части для винуватців урочистостей. І знову Олександр Цертій, якій є й Головою міської організації Партії «Народний Фронт», прийшов не з порожніми руками. Він повідомив військовім, які вже стали частиною Кіровоградської громади, про те, що кіровоградці – дуже гостинні люди і мають традицію бажаних гостей обдаровувати подарунками. Від слів – негайно до справ:прямо на мітингу він подарував особовому складу телевізор. «Будемо сподіватись, що цей скромний подарунок стане Вам у нагоді, хоча б трішки, але поліпшить побутові умови. Дізнавайтесь тільки хороші новини!» Юрій Гребенчук, депутат міської ради, зазначив: «Ми всі – Кіровоградці дуже раді прийняти в свою громаду справжніх героїв! Слава Вам, слава Героям!».

А ще на гостей чекали патріотичні вірші та пісні у виконанні курсантів академії, безпосереднє спілкування з членами колективу КЛА НАУ, серед яких багато колишніх військових льотчиків, екскурсії навчальним закладом – у музей авіації, центр пошуку та рятування, музейні кімнати української культури та військової слави Кіровоградщини, до спортивної та військової кафедр, в авіаційно-технічну базу та багато іншого.

Завершився захід ще одним мітингом на Алеї Авіаторів. Командир військових льотчиків подякував кіровоградцям за теплий прийом та запевнив, що українські військові до останнього будуть боронити рідну землю й обов’язково подарують своїй країні такі довгоочікувані мир та незалежність.

ЦГЗ КЛА НАУ