Традиційно перший тиждень квітня збирає в Льотної академії Національного авіаційного університету фахівців туристичної галузі на Міжнародну науково-практичну конференцію «Теоретичні і прикладні напрямки розвитку туризму та рекреації в регіонах України». 4-5 квітня 2019 року вона проводилася вже вп’яте.

Конференція традиційно викликала широкий резонанс у наукової спільноти України. До участі в конференції представили доповіді більше 90 науковців з Києва, Львова, Харкова, Одеси, Вінниці, Сум, Тернополя, Ужгорода, Луцька, Черкас, Умані, Полтави, Кривого Рогу, а також з Казахстану, Білорусі, Словаччини, Азербайджану, Естонії. Серед учасників конференції 17 докторів наук та 37 кандидатів наук. Вражає і спектр наукових дисциплін, які опікуються проблемами розвитку туризму – це представники економічних, географічних, педагогічних, технічних, юридичних, біологічних, історичних, геологічних та філологічних наук.

Розуміючи важливість розвитку туристичної галузі на Кіровоградщині та підтримуючи науковий підхід до цього питання, привітати учасників конференції прийшли перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коваленко, народний депутат України Олександр Горбунов та начальник академії, кандидат технічних наук, доцент Артур Дрезналь.

Під час привітання Артур Генріхович зізнався, що є активним туристом, змалечку долучав до походів своїх дітей, тож небайдужий до розвитку туризму і бажає успішної та плідної роботи учасникам конференції.

Вітаючи учасників заходу, Сергій Петрович Коваленко наголосив, що підтримує науковий підхід до вирішення нагальних проблем туризму, а також звернув увагу, що розвиток туризму є рушієм розвитку й інших галузей, наприклад, готельно-ресторанного бізнесу. У завершення він вручив Почесні грамоти організаторам конференції заступнику начальника з навчальної, науково-методичної та виховної роботи  Льотної академії НАУ Анатолію Залевському та завідувачу кафедри менеджменту, економіки, права та туризму Льотної академії НАУ, президенту Кіровоградської обласної федерації спортивного туризму Олександру Колотусі.

Олександр Володимирович Горбунов – це людина, яка відома своїм вагомим внеском в розвиток дитячо-юнацького спорту і туризму в нашому краї. Народний депутат звернув увагу на те, що хоча традиційно футбол вважається найпопулярнішим спортом, все ж, наймасовішим є активний туризм. Адже саме туризм дозволяє з дитинства вчитися любити та пізнавати свій рідний край. «Ми горді тим, що саме на Кіровоградщині створена найкраща в Україні станція юних туристів, і тільки за останній рік до цього виду спорту долучилося втричі більше дітей». На його думку слід приділяти більше уваги розвитку дорослого спортивного туризму на рівні розбудови Федерації спортивного туризму України, створенню умов для активного відпочинку батьків з дітьми.

Пленарне засідання конференції було присвячене нагальним проблемам розвитку туризму в регіонах України. Після чого науковці більш детально розглянули різні аспекти розвитку туризму на секційних засіданнях за напрямками «Економічні проблеми, менеджмент та маркетинг в туризмі», «Географія туризму та рекреації»,«Теоретичні, методичні та організаційні основи спортивного туризму та активної рекреації», «Психолого-педагогічні та правові аспекти туризму та рекреації, підготовка фахівців з туризму», «Екологічні аспекти туризму та рекреації»,«Краєзнавчий туризм».

Одним з важливих питань, що обговорювалися під час конференції – є фахове забезпечення туристичної галузі. Аналіз діяльності туристичної індустрії показав високі темпи зростання та значну потребу у кваліфікованих фахівцях туристичної галузі – це стало поштовхом для ліцензування у Льотній академії Національного авіаційного університету спеціальності «Туризм», отже розпочинається фахова підготовка спеціалістів туристичної галузі відповідно до вимог сучасного світу.