24 лютого 1994 року – знаковий день для нашої академії – День створення аспірантури. Минуло 25 років, і сьогодні ми з гордістю можемо говорити про її досягнення та велику справу для формування наукового потенціалу Льотної академії Національного авіаційного університету.

25 річний День народження зібрав науковців, викладачів, аспірантів та здобувачів які своєму вдалому кар’єрному старту завдячують аспірантурі, або ж ще тільки сподіваються, що саме тут починається їх науковий шлях.

Під час привітання з нагоди ювілею, начальник академії, кандидат технічних наук, доцент Артур Дрезналь побажав гарних перспектив розвитку, удосконалення та відкриття докторантури.

Голова спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій (технічний напрямок), доктор технічних наук, професор Сергій Неділько згадував той день, коли він разом з Робертом Макаровим кожен за своїм напрямком готували обґрунтування щодо відкриття аспірантури. Вже тоді, Роберт Микитович запевняв, що саме аспірантура стане основою для формування наукового потенціалу академії і відкриє нові перспективи.

Голова спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій (педагогічний напрямок), доктор педагогічних наук, доцент Тетяна Плачинда у своєму виступі відзначила, що розвиток науки в академії продовжується, звернувши увагу, що керівництво академії і останніми роками надає усіляке сприяння впровадженню всіх ініціатив у цьому напрямку. Зокрема, вона подякувала за підтримку та допомогу Сергію Недільку, Олександру Чумаку та Анатолію Залевському.

Чимало приємних слів прозвучало на адресу керівника аспірантури, кандидата педагогічних наук Галини Пухальської. Завдяки її професіоналізму, людяності та комунікабельності, для кожного аспіранта та здобувача створені умови, що максимально сприяють науковій творчості.

Учасники заходу і у своїх промовах, і під час спілкування неодноразово згадували про тих, хто був у витоках створення аспірантури та доклав багато зусиль до її розвитку. Слова вдячності звучали на адресу: Михайла Рубця, Роберта Макарова, Сергія Неділька, Людмили (Всеволодівни) Герасименко, Валентини Каравайченко, Олександра Кука, Анатолія Вітряка.

З особливою зацікавленістю сьогоднішні аспіранти слухали спогади перших випускників аспірантури, а сьогодні деканів факультету льотної експлуатації та обслуговування повітряного руху, кандидатів технічних наук, доцентів Валерія Шульгіна та Андрія Невиніцина. Вони щиро побажали молодим науковцям мати наполегливість, не зупинятися та впевнено йти до своєї мети.

І звичайно ж, в цей день не обійшлося без приємних сюрпризів. Заступник начальника академії з навчальної, науково-методичної та виховної роботи, кандидат технічних наук, доцент, Анатолій Залевський вручив Почесні грамоти, викладачам академії, які зробили вагомий внесок у розвиток науки та стали успішними науковими керівниками для наших аспірантів.

Почесними грамотами академії нагороджено: Анатолія Вітряка, Людмилу (Сергіївну) Герасименко, Олега Дмітрієва, Анатолія Залевського, Геннадія Лещенка, Олену Москаленко, Андрія Невиніцина, Віталія Неділька, Сергія Неділька, Галину Пухальську, Тетяну Плачинду, Юлію Сікірду, Ірину Смирнову,  Катерину Суркову,  Валерія Шульгіна, Інну Щоголєву.

А також, Грамотами академії нагороджено аспірантів, які достроково захистили свої кандидатські дисертації: Катерину Воєводу, Мирославу Калашник-Рибалко, Надію Кушнєрову, Володимира Мажарова, Ганну Чорноглазову. Вітаємо та пишаємося нашими талановитими та цілеспрямованими науковцями!

На сьогодні в аспірантурі діють дві наукові спеціальності: транспортні технології (авіаційний транспорт) та освітні, педагогічні науки, де навчається більше 50 аспірантів та здобувачів, які прагнуть нових наукових досягнень.

Щиро бажаємо їм успіху, а аспірантурі розквіту и талановитих, вихованців.

Олена Ковальова