Проект «Україна-Норвегія» реалізується в Україні з 2003 року (15 років). Льотна академія долучилася до проекту у 2014 році. Зараз проект діє у 15 містах України. Це наймасштабнійший проект в Україні, що направлений не лише на військовослужбовців, а й на членів їх сімей. Він фінансується Міністерством закордонних справ Норвегії. Проект координується Міжнародним Фондом Соціальної Адаптації (Україна) та Університетом NORD (Норвегія).

Організаційно проект у Кропивницькому реалізується двома сторонами: навчання здійснює Льотна академія НАУ, а питаннями соціально-психологічної адаптації опікується громадська організація «Європейський шлях 4.0».  У ході професійної перепідготовки учасники проекту отримали допомогу у правовій адаптації, психологічній реабілітації, працевлаштуванні та організації власного бізнесу.  В результаті виконання завдань курсової перепідготовки «Безпека підприємницької діяльності» випускники отримали чотири документи: свідоцтво про професійну перепідготовку Льотної академії НАУ, сертифікат про засвоєння курсу керування безпілотними літальними апаратами, спільний сертифікат університету NORD та Льотної академії НАУ, спільний диплом Міністерства закордонних справ і Міністерства оборони Норвегії.

В урочистій церемонії вручення дипломів взяли участь голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко, координатор проекту від МФСА Ольга Філіна, начальник академії, доктор технічних наук, професор Сергій Неділько.

Спеціально задля участі у церемонії до Кропивницького завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад. У зверненні до учасників заходу він зазначив, що норвезький народ засуджує російську агресію, вважаючи це порушенням міжнародного права. «"Норвегія є другом і партнером України. Норвегія підтримує суверенітет і територіальну цілісність України", - зазначив його Високоповажність.

Це перший візит Посла до Льотної академії НАУ, тож він з великою цікавістю відвідав Норвезький екологічний сквер, музейний комплекс академії, Клуб українсько-норвезького партнерства, ознайомився з льотним потенціалом закладу та відвідав тренажер літака Ан-26.

Особливим передноворічним сюрпризом для пана Посла стало відкриття нового об’єкту у Норвезькому екологічному сквері – відкриття будинку вікінга.

Також під час візиту пан Посол мав зустріч з головою Кіровоградської ОДА Сергієм Кузьменком та відвідав обласний госпіталь для ветеранів війни.

Відзначаючи значний внесок пана Посла у вирішення соціальних проблем військовослужбовців, очільник області нагородив гостя Грамотою ОДА, а головний лікар госпіталю Геннадій Сябренко Подякою від госпіталю. Також Подяку від госпіталю отримала координатор проекту «Україна-Норвегія» Ольга Філіна.

На згадку про візит до Кропивницького Надзвичайний та Повноважний Посол Норвегії в Україні Уле Тер’є Хорпестад отримав чимало приємних вражень та картину із зображенням краєвиду нашого міста від начальника академії (роботи художника Анатолія Кімнатного).

Олена Ковальова