Світ увійшов в епоху нових технологій, в еру Четвертої індустріальної революції. Основними елементами якої будуть інновації, які повністю змінять спосіб життя людей, а також впливатимуть на свідомість. Практично всі виробничі процеси будуть автоматизовані. З розвитком нових технологій у виграші будуть інноваційні технопарки, стартапери, інвестори та фінансисти у сфері ІТ.

Саме про це йшлося у доповіді начальника Льотної академії НАУ, доктора технічних наук, професора Сергія Неділько під час науково-практичної конференції «Кіровоградщина – 2025: пріоритети і можливості розвитку».

Ініціатором проведення конференції стала Кіровоградська обласна державна адміністрація. Керівництво області виступило з пропозицією націлити на створення середньострокової програми розвитку  викладачів та науковців обласних вищів. До роботи над проблемою долучилися і фахівці КЛА НАУ.

Надбання академії та бачення інноваційного розвитку області у доповідях представляли три науковці нашого закладу: доктор технічних наук Сергій Неділько («Технопарк "FLIGHT CITY 4.0", як шлях розвитку ІТ-технологій та авіації у регіоні»), кандидат технічних наук Юрій Ковальов («Розбудова мережі навчально-експериментальних та виробничих центрів застосування безпілотних літальних апаратів у регіоні») та кандидат технічних наук Олексій Ізвалов («Розбудова у регіоні індустрії віртуальної реальності та комп'ютерних ігор»).

Окрім того, у підтримку доповіді Сергія Миколайовича виступив проректор з корпоративного розвитку Національного авіаційного університету Володимир Шульга, що перебував на Кіровоградщині з робочим візитом.

Зокрема, на своїй сторінці у Фейсбуці Володимир Петрович так прокоментував свою участь у заході: «Національний авіаційний університет має свої дослідження та розробки. Тож ми готові спільними зусиллями працювати над розбудовою Кіровоградського регіону у рамках програми "Кіровоградщина 2025". Що НАУ може запропонувати? Та багато чого. Від архітектурних інноваційних проектів та розробок у ІТ сфері, - до безпілотних літальних комплексів, які можна застосовувати у цивільному житті. Сьогодні світ настільки швидко втілює в життя нові технології, що Україна просто не має права пасти задніх. Чи це можливо? Переконаний, що можливо. Чи вдасться нам це зробити протягом найближчих 5-7 років? Переконаний, що вдасться. Особливо там, де діють українські виші, що можуть та будуть допомагати своїми науковими розробками у розвитку інфраструктури областей».

Так він ще раз підтвердив переконливу доповідь Сергія Неділько про необхідність якнайшвидше гуртуватися навколо ідеї створення еко-середовища для розвитку ІТ-технологій та розбудови Технопарків та інших структур, що сприятимуть створенню інноваційних розробок та популяризації ІТ-спеціальностей серед молоді.

Олена Ковальова