З робочим візитом у Льотній академії НАУ перебував перший заступник голови Державіаслужби України Сергій Миколайович Коршук. Начальник академії Сергій Миколайович Неділько познайомив гостя з інноваціями, які впроваджуються у життя в академії.

Особливу увагу він приділив Центру безпілотних літальних апаратів та Центру робототехніки, де Сергій Коршук був вражений майстерністю курсантів, що керували квадрокоптерами. Актуальною темою для обговорення стала тема розвитку ІТ-технологій та розбудови Технопарку. «В цьому уже зараз існує потреба, а з часом вона зростатиме у геометричній прогресії», - зазначив пан Коршук.

Під час екскурсії музеєм історичного краєзнавства академії Сергій Коршук зізнався: «Чим довше я тут перебуваю, тим більше мені хочеться бути вашим курсантом». Екскурсія академією завершилася у тренажерному центрі рятувальників та волонтерському центрі першої допомоги.

Наостанок Сергій Миколайович Коршук взяв участь у нараді за участі заступника голови Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Коломійцева, міського голови Малої Виски Юрія Гульдаса,  начальника Кіровоградської служби ОПР «Украероруху» Валерія Гаврильченка, директора департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської облдержадміністрації Олександра Корнюші та начальника академії Сергія Неділько. Робоча нарада стосувалася відновлення роботи аеродрому «Кіровоград» та переведення посадкового майданчику у Малій Висці у статус аеродрому.

Під час обговорення питання Сергій Коршук зазначив, що у області є потенціал, який можна реалізувати за умови ґрунтовної підготовки ремонту та обладнання аеродрому, щоб презентувати аеродром авіакомпаніям. Також він наголосив, що за останній рік пасажиропотік у нашій державі зріс на 25%, а введення безвізового режиму стане ще одним потужним поштовхом до його зростання. Також він розповів присутнім, що Державіаслужба проводить роботу по залученню іноземних авіакомпаній на український ринок. Проте першочерговим у авіаційному розвитку регіону – бажання влади розвивати аеропорт та авіасполучення.

Андрій Коломійцев засвідчив зацікавленість обласної влади у розвитку авіації в області та зупинився на ряді проблемних питань, які для цього потрібно вирішити. При чому мова йде не тільки про вкладення матеріальних ресурсів, а й про розв’язання юридичних питань, пов’язаних у залученні одразу декількох структур для повного обслуговування авіаперевезень.

В свою чергу Сергій Неділько та Юрій Гульдас наголосили, що відновлення авіаперевезень – це питання виживання та розвитку регіону, з яким неможна зволікати. «Якщо ми не зробимо цього сьогодні, то авіакомпанії прийдуть в інші міста, а наша область зупиниться у своєму розвитку», - впевнений Сергій Неділько. Тільки за умови наявності авіасполучення в область зможе прийти іноземний інвестор – про це свідчить досвід багатьох країн.

Зрештою, учасники наради зійшлися на думці, що розвиток авіації в області є важливим напрямком розвитку та вимагає якнайшвидшого аналізу. І першим кроком у його вирішенні є надання аеродрому у Кропивницькому статусу міжнародного і проведення усіх процедур для надання посадковому майданчику у Малій Висці статусу аеродрому.

Олена Ковальова

Фото Христина Кожа