Указом Президента України 2017 рік проголошено Роком Української революції 1917 – 1921 років.

Напередодні знаменної дати – 100-річчя утворення Української Центральної Ради, що буде відзначатися 17 березня, в ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбулася презентація календаря «Військові підрозділи армії УНР доби Української революції 1917 – 1921 рр.», який створено Українським інститутом національної пам’яті спільно з режисером, автором фільму «Українська революція» Іваном Канівцем та військово-історичним клубом «Повстанець».

Цей просвітницький проект представив працівник Українського інституту національної пам’яті, керівник клубу історичної реконструкції Владислав Куценко.

Курсанти-першокурсники 76 та 86 рот льотної академії з вдячністю прийняли запрошення від модератора заходу кандидата історичних наук Юрія Митрофаненка стати учасниками презентації.

Історик-реконструктор Владислав Куценко детально прокоментував зображення зброї та амуніції, в якій здобували Українську Державу в полум’ї революції українські герої.

Серед операцій українського війська того періоду – звільнення Криму та східної України від російських військ, які російське більшовицьке керівництво називало «добровольцями» та «повсталим українським народом».

Гортаючи сторінки календаря курсанти звернули увагу на відсутність одностроїв українських авіаторів періоду національно-визвольних змагань. Адже свій повітряний флот мала Українська Народна Республіка; Гетьман П. Скоропадський у 1918 р. дбав про розвиток авіації; у складі Дієвої армії УНР часів Директорії також були авіаційні частини. Цікавою є історія летунського відділу Галицької армії.

Однострої льотного складу часів революції могли б стати темою для наступного календаря. Цю пропозицію і озвучили курсанти ЛА НАУ.

Історія формування національних збройних сил у 1917 – 1921 рр. є надзвичайно актуальною, адже, як і 100 років тому, сьогодні гартується боєздатна українська армія, яка боронить у запеклому двобої з російською агресією нашу рідну землю.

Автори цієї унікальної серії календарів та плакатів хотіли показати сучасним воякам, що серед українців завжди були героїчні люди, які готові відстоювати незалежність своєї держави.

Доцент кафедри професійної педагогіки

та соціально-гуманітарних наук,

кандидат історичних наук

І.І. Романько