20-22 січня 2017 року в Льотній академії Національного авіаційного університету відбувся Всесвітній конкурс з програмування комп’ютерних ігор Global Game Jam Ukraine.

 

Global Game Jam - це найбільший міжнародний хакатон, який охопив вже 101 країну світу. В Україні цей конкурс відбувається вдруге. Як минулого, так і цього разу єдина локація в Україні створена у м. Кропивницький в Льотній академії НАУ. Із 705 локацій світу наша входить в 50-ку за кількістю учасників.

Кожен рік десятки тисяч ентузіастів та професіоналів ігробудівництва збираються разом, щоб провести вихідні у атмосфері творчості та співпраці. На початку хакатону оголошується тема, і за наступні 48 годин необхідно розробити гру, яка б відповідала даній темі.

Під час церемонії відкриття хакатону в Україні учасники за допомогою скайп-зв'язку мали можливість поспілкуватись з іншими локаціями Global Game Jam з нашого чи суміжних годинникових поясів (ОАЕ, Польща, Норвегія, Литва, Молдова, Німеччина, Фінляндія), почути звернення центрального оргкомітету та партнерів проекту.

Цьогорічна тема хакатону «Хвилі». Кожен з учасників мав своє бачення щодо реалізації проекту на цю тему. Під час презентації можна було побачити найрізноманітніші ігри від ігор віртуальної та доповненої реальності до настільних ігор з елементами програмування. В результаті учасники утворили 31 команду та створили 31 гру. Приємно, що серед команд, які приїхали з різних областей України було представлено 4 дитячих команди, які були відзначені членами журі та партнерами проекту й отримали спеціальні призи.

Особливу увагу приділили команді учнів Новопразького НВК Олександрійського району. Діти створили музичну гру з використанням конструктора LEGO Education і продемонстрували цілий оркестр роботів. Саме ця команда отримала і приз глядацьких симпатій.

Також цікавою для глядачів виявилась гра, представлена учасниками громадської організації "СТЕМ-Альянс 4.0" Льотної академії, які використали для її створення найсучасніші розробки техніки, зокрема, керовану сонячну батарею, квадракоптер та інші пристрої, елементи яких були відповідно запрограмовані. Цей проект був відзначений грамотою наукового керівника Інституту проблем штучного інтелекту МОН України, гетьмана всеукраїнської громадської організації «Українське реєстрове козацтво» Анатолія Шевченка, спеціальним призом від ПАТ НВП "Радій" та окремим призом журі.

Переможцем хакатону стала команда з Харкова за створення гри "Rock a Wave". Завдяки підтримці партнерів, українському оргкомітету вдалося нагородити як переможців у загальному заліку та окремих номінаціях призами: квитками на закриті ІТ конференції, вартість яких становить від 300 до 1200$, планшетами та комплектами Raspberry, крім того деякі члени журі нагородили учасників у власних номінаціях грошовими сертифікатами та іншими корисними для ІТ-шників призами. Також кращим з розроблених проектів надаватиметься підтримка інкубатору стартапів кластеру "ІТ-Альянс 4.0".

Роботу учасників в українській локації оцінювало міжнародне журі, що складалося з представників США, Польщі, Швеції та України.

ЧЛЕНИ ЖУРІ Global Game Jam в Україні 2017

Голова журі: Координатор проведення Global Game Jam в Україні, адміністратор міжнародної спільноти розробників ігор FGL, призер Ludum Dare, організатор та член журі гейм-джемів FGL Jam, FGD Cup, Game Jam GAMM та володар нагороди "Best in Showcase", здобутої на першій міжнародній конференції з гейм джемів, хакатонів та змагань з розробки комп'ютерних ігор, що проводилася в м. Берклі, заступник директора інституту аеронавігації льотної академії з питань розвитку, кандидат технічних наук Ізвалов Олексій.

1. Засновник та науковий керівник Інституту проблем штучного інтелекту МОН України, член-кореспондент Національної академії наук України, доктор технічних наук, професор Анатолій Шевченко

2. Керівник відділу хакатонів компанії Intel Бред Хілл

3. Керівник відділу розвитку компанії Nordic Game Resources Тедді Флореа

4. Керівник відділу зв’язків з розробниками компанії FGL Брейн Фрідріх

5. Оглядач ігор спільноти FGL Каспер Вейланд

6. Директор Інституту аеронавігації Віталий Неділько

7. Директор департаменту інфраструктури та промисловості Кіровоградської обласної державної адміністрації Олександр Корнюша

8. Директор агрофірми "Хлібодар" Руслан Згривець

9. Доктор технічних наук, професор, заступник декана з наукової роботи та міжнародних зв'язків, професор кафедри технологій управління Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Білощицький

10. Доцент кафедри комп’ютерної інженерії Одеської національної академії харчових технологій Сергій Шестопалов

11. Директор компанії Onix Дмитро Дурач

12. Директор компанії VCT Service Дмитро Коваленко

13. Власник студії 200х300 Дмитро Васильєв

14. Старший викладач кафедри програмування та захисту інформації ЦНТУ Олександр Дрєєв

15. Доцент кафедри інформатики КДПУ ім. Володимира Винниченка Василь Болілий

16. Засновник Школи бизнесу для дітей в Кропивницькому Rainbow Іван Дяченко

17. Представник Microsoft Ukraine Маргарита Калюжна

18. Заступник директора НВО №6 Бойко Людмила

19. Випускник курсів соціальної адаптації для військовослужбовців звільнених в запас та членів їх сімей проекту "Україна – Норвегія" Віталій Приходько

20. Представник школи програмування "Ш++" Дегтяр Юрій.

Надзвичайно приємно, що цього року конкурс відбувався за підтримки Кіровоградської обласної державної адміністрації. Також конкурс отримав підтримку від бізнес та громадських структур України і світу: Nordic Game Resources, Game Industry Conference, Quo Vadis, Casual Connect, компанії "Велта", Благодійного фонду «Ельворті» та «Гідросила ГРУП», Кіровоградської філії «Приватбанк», СТОВ "Агрофірма Паліївська", агрофірми "Хлібодар", компанії Shtorm, Кондитерської фабрики "Східні ласощі", компанії FGL та Amazon, компанії «Радій», компанії «Воля», Onix, VCT-Service, Студії 200х300, Ubisoft, Школи бізнесу для дітей Rainbow, тайм-клубу "Берлога", школи програмування «Ш++».

Олена Ковальова