Перед церемонією відкриття Всесвітнього хакатону із створення комп’ютерних ігор Global Game Jam Ukraine організатори заходу та перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Коваленко зустрілися з журналістами, щоб детальніше розповісти про конкурс, який відбувається у місті Кропивницький.

Перший заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Сергій Коваленко звернув увагу на важливість для Кіровоградщини заходу, якій розпочинається у Льотній академії Національного авіаційного університету. Також він наголосив, що начальник академії Сергій Миколайович Неділько є науковим керівником обласної програми "Електронна Кіровоградщина", тож проведення хакатону в Кропивницькому є одним із напрямків реалізації програми.

Як зазначив під час прес-конференції Сергій Неділько: «Щоб країна мала майбутнє, в ній повинно бути достатньо ІТ-фахівців, треба набрати критичну масу у цій сфері, щоб реалізовувати великі глобальні проекти. Тільки тоді світ повірить у наші можливості. Тільки тоді до нас прокладуть стежини інвестори. До кластеру «ІТ-Альянс 4.0» вже долучилися тисячу ІТ-спеціалістів. Ми дізналися, що у нас є багато фрі-лансерів, які працюють по всьому світу і залучені до дуже цікавих міжнародних проектів. А тепер завдяки нашій участі у минулорічному ігровому хакатоні Global Game Jam та науковому хакатоні NASA Кіровоградщина сформувала імідж ІТ-регіону. Тепер наша задача підтримати його. Головна мета хакатону створити ІТ-спільноту, налагодити зв’язки між програмістами». Також він зазначив, що частина минулорічних учасників хакатону сьогодні працюють в академії або навчаються в аспірантурі нашого закладу.

Координатор Global Game Jam в Україні Олексій Ізвалов розповів: «Global Game Jam об'єднав цього року програмістів зі 101 країни світу. Із 705 локацій світу українська локація посідає 56 місце по кількості учасників. Гасло проекту – створювати, об’єднуватись та втілювати інновації. Наша задача дати учасникам познайомитися, щоб потім вони спілкувалися і створювали щось разом. Ігровий хакатон є найбільший у світі, бо перші кроки в програмуванні ми робимо граючи у комп’ютерні ігри, а потім стає цікаво як самим створити гру. Зрештою отримані знання ми намагаємося застосувати в інших сферах: бізнес, наука, медицина чи інше».

Учасники прес-конференції запропонували всім скласти своє враження про конкурс та запросили на церемонію відкриття. Також вони розповіли, що найцікавіше буде відбуватися у неділю 22 січня о 15.00, коли команди презентуватимуть готові проекти. До того ж, саме у цей час події в українській локації Global Game Jam будуть транслюватися на весь світ.