24 листопада 2016 року в Кіровоградській льотній академії Національного авіаційного університету відбулась V Міжнародна науково-практична конференція «Управління високошвидкісними рухомими об’єктами та професійна підготовка операторів складних систем». Учасниками заходу були науковці, викладачі як з зарубіжних країн так і з різних вишів України, а саме: Харківського національного університету Повітряних сил ім. І.Кожедуба; Державного університету телекомунікацій, м.Київ; Київського національного університету імені Тараса Шевченка; Національної академії державної прикордонної служби України, м. Хмельницький; Національного університету оборони України ім. І.Черняховського, м.Київ та інші. Статус міжнародної конференції підтверджується участю молодих науковців з Центру ділового співробітництва у північних регіонах, м. Будо (Норвегія); Інституту природознавчих технологій, м.Цюріх (Німеччина);Мозирського державного педагогічного університету ім. І.П.Шамякіна (Біларусь); Університету Кеннесо (США) та інші.

Учасників конференції привітав начальник академії, доктор технічних наук, професор Неділько Сергій Миколайович, який наголосив на актуальність теми конференції, розвитку STEM-освіти в технічних вузах України, окреслив деякі проблеми сучасної науки. В своїй доповіді він зупинився на перспективних напрямках наукової діяльності науково-педагогічних працівників академії в умовах Євроінтеграції, концепції розбудови в академії центру підготовки фахівців з пошуку та рятування за європейськими стандартами, інноваційні підходи до розробки заходів професійної підготовки операторів складних систем.

Під час пленарного засідання з доповіддю виступили: завідувач кафедри професійної педагогіки та соціально-гуманітарних наук, доктор педагогічних наук, доцент Плачинда Т.С. на тему "STEM-освіта як один з напрямків інноваційного розвитку вищої освіти"; доцент кафедри інформаційних технологій, кандидат технічних наук Ізвалов О.В. на тему "Іноваційні підходи до розробки засобів професійної підготовки операторів складних систем"; доцент кафедри фізико-математичних дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент Кузьменко О.С. на тему "Особливості розвитку STEM-освіти в технічних вузах України".

  Після пленарного засідання робота конференції продовжилась за секціями:

- технології та методи навігації і управління високошвидкісними рухомими об’єктами;

- технології і методи управління та професійної підготовки у системі обслуговування;

- удосконалення професійної підготовки фахівців з пошуку, рятування та авіаційної безпеки;

- фундаментальні та технічні науки у системі професійної підготовки операторів складних систем;

- економіко-управлінськіта правові аспекти професійної підготовкиавіаційних фахівців;

- STEM - освіта в підготовці операторів складних систем.

Молоді науковці академії разом зі своїми колегами інших вишів та науковими керівниками секцій обговорили багато питань про практичне впровадження результатів досліджень в навчальний процес та виробництво. Науковими керівниками секцій були відзначені найбільш вагомі наукові доповіді кожної секції.

За результатами конференції передбачається створення збірника матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції, що міститиме оригінальні наукові дослідження з важливих проблем управління високошвидкісними рухомими об’єктами та професійної підготовки операторів складних систем.

Організаційний комітет конференції вдячний всім науковцям, науково-педагогічним працівникам академії, гостям з інших вишів за активну участь в роботі конференції та бажає всім успіхів у науковій діяльності.

Оргкомітет конференції