12 квітня за рішенням Міжнародної авіаційної федерації відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики та за рішенням 65–ії сесії Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день польоту людини в космос.

12 квітня 1981 року стартував перший пілотований політ за американською програмою “Шаттл”. Цього дня Україна також святкує День працівників ракетно-космічної галузі, який був встановлений Указом Президента України від 13 березня 1997 року.

60 років тому весь світ був приголомшений повідомленням про початок ери космічних польотів. Уперше в світі 12 квітня 1961 року космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток-1» здійснив орбітальний політ навколо Землі, відкривши еру пілотованих космічних польотів. Політ тривав усього 108 хвилин.

Серед організаторів і керівників польоту був українець Сергій Корольов, ім’я якого золотими літерами вписано в історію космонавтики. Видатний українець Сергій Корольов - головний конструктору перших ракетно-космічних систем, основоположник практичної космонавтики.

Після польоту Юрія Гагаріна у космічному просторі вже побували сотні землян різних націй. Вони виходили у відкритий космос, виконували важливі наукові експерименти. Уже третім полетів уродженець Білоцерківщини Павло Попович. Офіційно першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк. У 1997 році він брав участь в експедиції міжнародного екіпажу на борту американського шатлу «Колумбія». Тоді в рамках наукової програми дослідники провели низку експериментів із вивчення впливу мікрогравітації на процеси росту й розвитку рослин.
Українські науковці зробили значний внесок у розвиток радянської космонавтики, що дозволило СРСР бути провідною космічною державою. Наші вчені були причетні до багатьох найважливіших космічних перемог– від перших польотів у космос до створення й запуску космічного ракетного комплексу «Енергія-Буран». Україна входила до п’ятірки провідних країн світу за кількістю космічних запусків, зараз головним напрямком української космонавтики є міжнародна співпраця.

Вітаємо вас із Всесвітнім днем авіації і космонавтики, Міжнародним днем польоту людини в космос!